jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne leśne grzyby duszone na masełku na chrupiących plackach to wspaniały przepis na jesienny obiad.

Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
Obieramy grzyby, kroimy je i dusimy na sklarowanym maśle z dodatkiem tymianku do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypior i zdejmujemy z ognia. Obieramy ziemniaki i ścieramy je w łezkę. Dodajemy jaja, mąkę i szczypt soli. Smażymy placki na oleju rozkładając masę cieniutką warstwą, by były chrupiące. Układamy placki na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy placki od razu z dodatkiem grzybów leśnych podgrzanych uprzednio.
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
Obieramy grzyby, kroimy je na mniejsze kawałki.
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
kroimy je i dusimy na sklarowanym maśle z dodatkiem tymianku do miękkości.
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
Dodajemy posiekany szczypior i zdejmujemy z ognia.
Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi
Etap 4Smażymy placki na oleju rozkładając masę cieniutką warstwą, by były chrupiące