karolinaOla

karolinaOla

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Placki ziemniaczane z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Przepis na placki z moim gulaszem

Placki ziemniaczane z gulaszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z gulaszem

 

  • Składniki na gulasz:
  • papryka czerwona połówka
  • łopatka 30 dkg
  • cebula połówka
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • ogórek konserwowy 2 szt
  • pieczarki ok 4 szt
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • Placki ziemniaczane:
  • ziemniaki 3 duże
  • cebula połówka
  • mąka 3 łyżki
  • sól, pieprz
  • jajko

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gulaszem
Mięso myjemy. Kroimy w kostkę ok 2cmx2cm. Podsmażamy na oliwie lub oleju. Dorzucamy pokrojone w krążki pieczarki, paprykę i cebulę w pióra. Po ok 10 min dodajemy ogórki pokrojone w paseczki. Gdy mięso nie będzie już surowe zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zagęszczamy łyżką mąki. Placki ziemniaczane przygotowujemy z obranych umytych ziemniaków. Ścieramy je na tarce na drobnych oczkach. Przekładamy do miski. dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju z obu stron na złocisty kolor na małymogniu, by placki nie były surowe w środku. Najlepiej jest układać na patelni bardzo cienkie placuszki. Usmażone gorące placki kładziemy na talerzu i polewamy gotowym gulaszem. Smacznego.
Placki ziemniaczane z gulaszem
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach
Placki ziemniaczane z gulaszem
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Placki ziemniaczane z gulaszem
Gulasz gotujemy z mięsa wieprzowego i warzyw
Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotowe placuszki przekładamy na talerz.