jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 483]

Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie placki ziemniaczane wzbogacone startą marchewką i pokrojoną natką pietruszki oraz szczypiorku są naprawdę pyszne.

Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce lub robotem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, gdy ziemniaki starte wytworzyły płyn należy go łyżką odlać. Marchewkę zetrzeć na grubszej tarce jarzynowej wcześniej obraną. Dodać jajko, sól, pieprz i mąkę.

Wymieszać wszystko razem i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor.

Podawać zaraz po przygotowaniu na ciepło.
Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki
Cebulę orać i pokroić nożem lub malakserem
Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki
Ziemniaki obrać i opłukać i zetrzeć na drobnym tarle lub robotem
Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki
Wymieszać z natką pietruszki, jajkiem, zetrzeć marchewkę
Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki
Wymieszać wszystko i przyprawić pieprzem i solą
Placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.