goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjne placki ziemniaczane są najlepsze, warto urozmaicać je czasem np. sosem mięsnym lub po prostu podać z kwaśnym mlekiem.

Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą

 

 

  • do smażenia:
  • olej
  • kiełbasa 1 laska
  • cebula 1 sztuka
  • przecier pomidorowy 1 szklanka
  • sól do smaku
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą
Warzywa obieramy. Następnie ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce lub mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy w blenderze. Dodajemy mąkę, jajka, przyprawy. Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Kiełbasę kroimy wraz z cebulą, podsmażamy na tłuszczu. Doprawiamy, dodajemy przecier i mieszamy. Placki ziemniaczane podajemy z kiełbasą. 
Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą
Do startych ziemniaków i cebuli wbijamy jajka
Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą
Następnie dodajemy do masy mąkę oraz przyprawy.
Placki ziemniaczane z podsmażoną kiełbasą
Smażymy placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju