jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Sznycle faszerowane szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Od czasu do czasu robię takie sznycelki faszerowanie i panierowane w otrębach pszennych. Piekę je w piekarniku aby były zdrowsze.

Sznycle faszerowane szpinakiem Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Sznycle faszerowane szpinakiem

 

  • mięso z indyka 250 g
  • mięso z królika 250 g
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • cebula 1 szt
  • bułka czerstwa
  • otręby pszenne do panierowania 1 opakowanie 100 g
  • zioła dowolne
  • jajko 1 szt.

Farsz:

  • szpinak świeży 100 g
  • cebula 1 szt.
  • ząbki czosnku 3 szt.
  • masło klarowane 1 łyżka
  • bulion lub rosół 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Sznycle faszerowane szpinakiem
Mięso z królika i indyka zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. Bułkę zamoczyć i odcisnąć, dodać do zmielonego mięsa, przyprawić pieprzem, solą. Dodać jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, można dodać ziół według własnego uznania.

Wymieszać dokładnie wszystko. Szpinak świeży umyć i pokroić na małe kawałki, dodać na patelnię z usmażoną cebulką i dusić chwilę, dodać czosnek przepuszczony przez praskę.

Podlewać trochę bulionem lub rosołem, dusić do miękkości i ostudzić. Formować sznycle a do środka nakładać farszu ze szpinakiem. Panierować w otrębach pszennych i przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika.

Piec w 180 stopniach około 20 minut, podawać z ziemniakami i surówką lub dowolną kaszą.
Sznycle faszerowane szpinakiem
mięso zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa
Sznycle faszerowane szpinakiem
Szpinakświerzy umyć i osuszyć,pokroić brobniej
Sznycle faszerowane szpinakiem
Cebulę obrać i umyć, pokroić w średnią kostkę
Sznycle faszerowane szpinakiem
Cebulkę podsmażyć na maśle klarowanym,dodać szpinak i dusić około 10 minut
Sznycle faszerowane szpinakiem
Mięso przyprawić i wymieszać na gładką masę
Sznycle faszerowane szpinakiem
Formować sznycle a do środka włożyć przygotowanego szpinaku wystudzonego
Sznycle faszerowane szpinakiem
Panierować w otrębach pszennych i włożyć do piekarnika, piec około 20 minut w 180 stponich
Sznycle faszerowane szpinakiem
Gotowe podawać z ziemniakami i surówką lub z kaszą

Tagi:

mięso danie