Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z mięsem 3
Ziemniaki obieramy i razem z jedną cebulą ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy dwa jajka. Dosypujemy mąkę i solimy. Ciasto ma być dość gęste. Drugą cebulę siekamy w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy i dodajemy razem z cebulą do mięsa mielonego. Dodajemy pozostałe jajka i przyprawiamy. Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oleju. Kładziemy około 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, formując z niego cienki placek. Na niego kładziemy mięso mielone i przykrywamy warstwą ciasta ziemniaczanego. Smażymy na rumiany kolor z dwóch stron. Odsączamy z tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i wkładamy do piekarnika (170 C) na około 10 minut. Wspaniale smakują polane sosem czosnkowym lub z dodatkiem sałaty i pomidorów.