Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z niespodzianką
Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce lub poprzekrawane włożyć do kielicha malaksera i włączyć na chwilę, aż się doskonale rozdrobnią.
Do rozdrobnionych ziemniaków dodać pozostałe składniki, przy czym można dodać osobno żółtka i pianę z białek, ale oczywiście nie jest to konieczne.
Na rozgrzanym oleju Wielkopolskim smażyć placki wielkości dłoni, dość cienkie, tak aby były chrupiące.
Jeżeli zostało w lodówce trochę mięsa z drobiu lub pieczeni, można wykorzystać je teraz do przyrządzenia placków z niespodzianką, podobnych do węgierskich lub tzw. zbójnickich. Można upiec dla każdego po jednym dużym placku na całej patelni i po upieczeniu wypełnić je następującym nadzieniem: na łyżce oleju Wielkopolskiego poddusić ząbek czosnku, 1 drobno posiekaną cebulę, kawałeczki mięsa, trochę przecieru pomidorowego, ostrej i słodkiej papryki, spróbować czy smaczne, ewentualnie dodać jeszcze przypraw, wymieszać.
Do rozdrobnionych ziemniaków dodać pozostałe składniki, przy czym można dodać osobno żółtka i pianę z białek, ale oczywiście nie jest to konieczne.
Na rozgrzanym oleju Wielkopolskim smażyć placki wielkości dłoni, dość cienkie, tak aby były chrupiące.
Jeżeli zostało w lodówce trochę mięsa z drobiu lub pieczeni, można wykorzystać je teraz do przyrządzenia placków z niespodzianką, podobnych do węgierskich lub tzw. zbójnickich. Można upiec dla każdego po jednym dużym placku na całej patelni i po upieczeniu wypełnić je następującym nadzieniem: na łyżce oleju Wielkopolskiego poddusić ząbek czosnku, 1 drobno posiekaną cebulę, kawałeczki mięsa, trochę przecieru pomidorowego, ostrej i słodkiej papryki, spróbować czy smaczne, ewentualnie dodać jeszcze przypraw, wymieszać.
KrewkaKrystyna
domix
oszude