Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z pieczarkami 9
Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce na miazgę ( można użyć robota- szybciej i przyjemniej;)). Utarte ziemniaki przekładamy na durszlak i ustawiamy na misce, żeby uzyskać skrobię. Obraną cebulę ścieramy również na miazgę, żeby uzyskać jak najwięcej soku. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do utartych i odsączonych ziemniaków dodajemy cebulę i pieczarki. Zlewamy ostrożnie sok z ziemniaków, zachowując skrobię, którą dodajemy do warzyw. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość bardzo dokładnie wymieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na min placki na złoty kolor z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną.