jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Placki ziemniaczane można podać na różny sposób. Ja najbardziej lubię je z aromatycznymi pieczarkami przesmazonymi na maśle. By oprócz walorów smakowych podnieść walory zdrowotne położyłam między plackiem a pieczarkami brokułową pierzynkę.

Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułach

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułach
Obierz brokuła i ugotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową. Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem. Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego. Oczyść pieczarki - pokrój je w plasterki. Na mocno rozgrzanym na patelni maśle przesmaż pieczarki. Połacz je z cebulą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Obierz w międzyczasie ziemniaki, zetrzyj je na tarce razem z 1 cebulą. Dodaj do masy jajo, mąkę i szczyptę soli. Smaż po dwa podłużne (podwójne) placki na jednej patelni. Nakładaj na placki zagrzaną kaszę brokułową i pieczarki. Oprósz przed podaniem świeżo zmielonym pieprzem.
Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułach
Obierz brokuła i ugotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową. Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem.