Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Placki ziemniaczane z porem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki ziemniaczane są popularne i uwielbiane przez smakoszy. Można je podawać z gulaszem, cukrem lub śmietaną.

Placki ziemniaczane z porem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczane z porem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z porem
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odlać nadmiar wody. Dodać posiekany por, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z porem
Do startych ziemniaków wsypać pokrojony por.
Placki ziemniaczane z porem
Następnie dodać mąką, czosnek, jajko i przyprawy.
Placki ziemniaczane z porem
Połączyć ze śmietaną i dokładnie wymieszać.
Placki ziemniaczane z porem
Na patelni rozgrzać olej i wkładać porcje ciasta.
Placki ziemniaczane z porem
Rumiane placuszki osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Tagi:

dania placki