Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z szynką i sosem pieczarkowym
1. Placki:
Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy:
Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut. Następnie pieczarki zalewam śmietaną. Duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Usmażone placki wykładam na talerz. Podaję z sosem pieczarkowym.
Ziemniaki oraz cebulę obieram i ścieram na tarce o małych otworach. Szynkę kroję w małą kostkę. Dodaję do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki smażę na rumiano z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy:
Pieczarki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przekładam na patelnię. Dodaję masło. Smażę około 5 minut. Następnie pieczarki zalewam śmietaną. Duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Usmażone placki wykładam na talerz. Podaję z sosem pieczarkowym.
halina