Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane z nutą ziołowego smaku podane z pysznym sosikiem na bazie bulionu.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ziemniaki oraz cebulę obieramy a następnie ścieramy na tarce do jarzyn na najmniejszych oczkach bądź przy pomocy robota kuchennego, całość przekładamy na sitko z małymi oczkami i odcedzamy z nadmiaru wody jaką puszczą ziemniaki, następnie masę przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę oraz doprawiamy solą, pieprzem i sola ziołową do smaku, wyrabiamy całość mieszając dokładnie wszystkie składniki. na rozgrzanym tłuszczy smażymy na złoty kolor z dwóch stron placuszki. Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę, w garnku podgrzewamy bulion i wrzucamy pokrojone pieczarki, gotujemy około 10-15 minut, zaprawiamy rozrobiona mąka z woda i śmietana, doprawiamy do smaku pieprzem. Placuszki podajemy polewając sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
ziemniaki oraz białą cebulę obieramy z łupek
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
ścieramy ziemniaki oraz cebulę na małych oczkach
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
wyrabiamy jednolite ziemniaczane ciasto z przyprawami
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
na bazie bulionu gotujemy pieczarkowy sosik