Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne bezmięsne danie, idealne na obiad dla całej rodziny.

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy rumiane placuszki. Tłuszcz odsączamy na papierowym ręczniku. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki z cebulą obsmażamy na maśle. Wlewamy śmietanę i dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Usmażone placki wykładamy na talerz, polewamy gęstym sosem z pieczarkami i jemy.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę oraz sól. Dokładnie mieszamy.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy rumiane placuszki. Tłuszcz odsączamy na papierowym ręczniku.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę drobno kroimy. Pieczarki z cebulą obsmażamy na maśle.
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Wlewamy śmietanę i dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Usmażone placki wykładamy na talerz, polewamy gęstym sosem z pieczarkami i jemy.