Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Placki; 1. Obrane ziemniaki i cebule (2) zetrzeć na tarce. 2. Dodać żółtka jajek, mąkę, sól i pieprz. 3. Wszystko razem zamieszać. 4. Smażyć na rozgrzanym oleju (przewracając na drgą stronę), aż się zarumienią, z obu stron.Sos; 1. Obrane i pokrojone w kostkę pieczarki, lekko podsmażyć wraz z cebulą (pokrojoną w kostkę). 2. Dodać śmietany i zamieszać. 3. Gotowy sos podawać na plackach.Smaczego:)
milenazajac
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
elutka
Łódka
jagna
Gość
Jadłam takie z kiełbasą (u nas zwane są ----NAGUSAMI) pieczone w formie do ciasta i wtedy do masy nalezy dodać tez na ok 2kg masy ziemn. z 2/3 szkl. oleju.Po upieczeniu kroi sie w kwadraty i podaje z surówką
Gość
Najlepszy mój przepis na placki-zrobione jak powyżej tylko oprócz
1łyzki mąki dodaję
1 łyżkę płatków owsianych.
Wersja II b.szybka -zamiast sosu grzybowego-rzadki twarożek
-twaróg np.z Piątnicy lub inny dobry z 35dag
-pęczek szczypioru
-2łyżki zwykłego mleka
-jogurt naturalny/cały/
-ew 1 łyżka śmietany
Mleko powoduje lepszy smak twarożku.Smacznego!!!!
Gość
JA MUSZE SPRUBOWAĆ ALE SĄDZĄC PO OPINIACH TO PODOBNO PYCHA!!!
cytrus