Sposób przygotowania:
Placek po zbójnicku (jadło drwala)
Ziemniaki zetrzeć na placki ziemniaczane , zetrzec takze marchewkę i pokroić cebulę w drobną kosteczkę , dodać mąkę , pieprz , sól i jajka - dokładnie wymieszać . Męso pokroic w kawałki gulaszowe ,dodać paprykę , pieprz , przyprawę , sól , owoce jałowca , kolendrę , liść laurowy i inne zioła wg. uznania i podpiec na patelni do silnego zrumienienia . Następnie dodać wody i dusić do czasu aż mięso stanie się miękkie ( polecam szybkowar ciśnieniowy , bedzie szybciej i smaczniej ) Następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną , jeżleli sos jest zbyt ostry dodajemy łyzke kwaśnej śmietany i mieszamy. Placki pieczemy na dużej patelni ( 28cm) na całej jej powierzchni , kiedy się upieka wykładamy na tależ , na placek dajemy mięsko z gulazem , składamy na pół , polewamy jeszcze sosem i kilkoma kawalkami mięska , ozdabiamy śmietana z galązkami zieleniny ( pietruszka , bazylia itp.) Podajemy od razu po uieczeniu by placek nie zmiękł i byl jeszcze chrupki , gęsta śmietana na placku daje nam takze walory smakowe :) życzę smacznego:)
Gość
kayleb
Gość
sandra200
Magdusia1312
fuksja
Gość
Gość
Gość
Gość
Zboczona..
2halina
Gość
stokrotka24
ps. uważajcie tylko żeby z ostrą papryką nie przesadzić :)
teresa.rembiesa
aniaa257
Persik
pilocik69
wio
anetka
kunia_080286
Karolka86