Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem
Cztery duże ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pół młodej cukinii oraz dwa większe cząstki kalafiora umyć i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć, wbić jedno jajko, dodać dwie łyżki czubate otrębów owsianych oraz dwie duże łyżki mąki pszennej. Doprawić solą, szczyptą kardamonu oraz dodać pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Wszystko razem wymieszać, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Nakładać łyżką na dobrze rozgrzany olej, smażyć w głębokim tłuszczu, tak długo aż środek będzie dobrze wysmażony. Wykładać na papierowe ręczniki, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po usmażeniu.