ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiące placki ziemniaczane ze świeżą tartą cukinią oraz potartym kalafiorem z kardamonem oraz papryką mieloną słodką.

Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem
Cztery duże ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pół młodej cukinii oraz dwa większe cząstki kalafiora umyć i zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć, wbić jedno jajko, dodać dwie łyżki czubate otrębów owsianych oraz dwie duże łyżki mąki pszennej. Doprawić solą, szczyptą kardamonu oraz dodać pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki. Wszystko razem wymieszać, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać więcej mąki. Nakładać łyżką na dobrze rozgrzany olej, smażyć w głębokim tłuszczu, tak długo aż środek będzie dobrze wysmażony. Wykładać na papierowe ręczniki, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Podawać zaraz po usmażeniu.
Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem.
Cztery duże ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem.
Pół młodej cukinii oraz dwa większe cząstki kalafiora umyć i zetrzeć na tarce.
Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem.
Dodać dwie łyżki czubate otrębów owsianych oraz dwie duże łyżki mąki pszennej.
Placki ziemniaczane z tartą cukinią i kalafiorem.
Nakładać łyżką na dobrze rozgrzany olej, smażyć w głębokim tłuszczu tak długo aż środek będzie dobrze wysmażony.