AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Uwielbiam placki ziemniaczane i pora roku nie ma nic do rzeczy. Nie ma znaczenia czy zimą czy latem z młodych ziemniaków. Smakują mi zawsze. Dzisiaj placki ze szczypiorkiem z mojego ogródka. Palce lizać.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Składniki:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

I

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Wsztstkie składniki do placków ziemniaczanych.

Ziemniaki obrać i umyć przed tarciem. Przygotować pozostałe składniki potrzebne do placków.

II

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Wszystkie składniki na placki dokładnie ze sobą połącz.

Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj śmietanę, żeby zachowały jasny kolor. Zetrzyj cebulę i dołóż do ziemniaków. Dołóż posiekany szczypiorek, mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

III

Na patelni rozgrzej olej i kładź łyżką masę ziemniaczaną formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odprowadzenia nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!