WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1500]

Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z poszatkowanej kiszonej kapusty i tartych ziemniaków, z prażoną cebulką, zrobione na kefirze naturalnym.

Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką

 

  • ok. 200g kiszonej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 jajko
  • 0,5szkl. mąki pszennej
  • 0,5szkl. kefiru naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę. Wbić jajko, dolać kefir i wymieszać na jednolite ciasto bez grudek. Kapustę kiszoną odcisnąć i drobno poszatkować. Dodać do ciasta i wymieszać.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, odcisnąć i dodać do ciasta. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać prażoną cebulkę i jeszcze raz wymieszać.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wyłożyć porcje ciasta formując owalne placki. Placki smażyć po kilka minut z obu stron na małym ogniu na złoty kolor i wykładać na półmisek.

Poddawać na ciepło.

Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką
Ufromowane placki w trakcie smażenia na patelni
Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką
Wymieszane w misce wszystkie składniki na placki
Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką
Prażona cebulka dodana do ciasta na placki
Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką
Starte i odciśnięte ziemniaki dodane do ciasta
Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką
Poszatkowana kapusta dodana do ciasta