Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczano-marchwiowe
Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach tarki, przekładam do miski. Ziemniaki i cebulę obieram, po czym ścieram na dużych oczkach na tarce i przekładam na sitko. Dokładnie odciskam wkładam do miski ze startą marchewką. Następnie wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni rozgrzewam olej z oliwą extra vergin. Delikatnie łącze wszystkie składniki w misce i z masy smażę niewielkie placki na średnim ogniu. Nakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaskie placuszki. Smażę placki około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki kładę na ręczniki papierowe, osączam i podaję z ulubionymi dodatkami.