Sposób przygotowania:
Marchwiowo- selerowe placki ziemniaczane
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Wszystkie trzemy na tarce na małych oczkach (polecam zetrzeć ziemniaka na początku a potem pozbyć się wypływającej z niego wody a następnie zetrzeć resztę warzyw). Do miski wbić jajko i wymieszać wraz ze startymi warzywami. Dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać. W tym czasie na patelni wlać olej i rozgrzać go do wysokiej temperatury. Jeżeli używamy papryczki chilli można ją teraz dodać. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Łyżką odmierzamy porcję masy i nakładamy ją na patelnie. Gdy wierzch się zetnie przekładamy na drugą stronę. ściągając placek z patelni warto położyć go na ręczniku papierowym gdyż dzięki temu odda od większość pochłoniętego w trakcie smażenia tłuszczu.