mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Placki ziemniaczano-śmietankowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dodatek kwaśnej śmietany sprawia, że placuszki mają maślany smak, jakby były smażone na masełku, są delikatniejsze od tradycyjnych:)

Placki ziemniaczano-śmietankowe

Składniki:

Placki ziemniaczano-śmietankowe

 

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-śmietankowe
Ziemniaki i cebule, obrać, umyć i osuszyć. Razem zetrzeć na tarce i położyć na sitku. Następnie wodę wylać, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do masy ziemniaczanej dodać śmietanę, mąkę pszenną, jajka, sól i pieprz do smaku. Razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kłaść łyżką masę ziemniaczaną (2 łyżki masy na 1 placek). Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.