Sposób przygotowania:
Placuszek czosnkowy
W pierwszej kolejności przygotować zaczyn:
W letnim mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę mąki oraz cukier, odstawić,aby drożdże zaczęły rosnąć:)
Pozostałą część mąki przesypać do miski, dodać olej i szczyptę soli.Stopniowo wlewać zaczyn - zgodnie z zasadą "tyle, ile zabierze mąka". Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Dobrze wyrobić rączkami ( oddajemy wtedy ciepło własnego ciała,które pomaga wyrastać ciastu oraz wtłaczamy niezbędne powietrze). Przełożyć je do czystej miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoje wymiary.
W między czasie czosnek przecisnąć przez praskęwymieszać z masłem.
Z ciasta formować niewielkie placuszki, każdy posmarować masą czosnkową i posypać startym żółtym serem.
Blachę posmarować odrobiną oleju lub wyłożyć pergaminem. Układać placki, piec w rozgrzanym piekarniku do temp 180 stopni 8 -10 minut.
W letnim mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę mąki oraz cukier, odstawić,aby drożdże zaczęły rosnąć:)
Pozostałą część mąki przesypać do miski, dodać olej i szczyptę soli.Stopniowo wlewać zaczyn - zgodnie z zasadą "tyle, ile zabierze mąka". Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Dobrze wyrobić rączkami ( oddajemy wtedy ciepło własnego ciała,które pomaga wyrastać ciastu oraz wtłaczamy niezbędne powietrze). Przełożyć je do czystej miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoje wymiary.
W między czasie czosnek przecisnąć przez praskęwymieszać z masłem.
Z ciasta formować niewielkie placuszki, każdy posmarować masą czosnkową i posypać startym żółtym serem.
Blachę posmarować odrobiną oleju lub wyłożyć pergaminem. Układać placki, piec w rozgrzanym piekarniku do temp 180 stopni 8 -10 minut.