Islander85

Islander85

Kucharz
[Przepisów: 7]

Placuszek czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taka moja wersja mini pizzy, bardzo ubogiej, ale jakże smacznej.Polecam.

Placuszek czosnkowy

Składniki:

Placuszek czosnkowy

 

 

 

  • pół szklanki letniego mleka

 

  • szczypta cukru

 

 

  • 2 łyżki oleju

 

 

 

  • dowolna ilość żółtego sera

Sposób przygotowania:

Placuszek czosnkowy
W pierwszej kolejności przygotować zaczyn:
W letnim mleku rozpuścić drożdże, łyżeczkę mąki oraz cukier, odstawić,aby drożdże zaczęły rosnąć:)

Pozostałą część mąki przesypać do miski, dodać olej i szczyptę soli.Stopniowo wlewać zaczyn - zgodnie z zasadą "tyle, ile zabierze mąka". Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się.
Dobrze wyrobić rączkami ( oddajemy wtedy ciepło własnego ciała,które pomaga wyrastać ciastu oraz wtłaczamy niezbędne powietrze). Przełożyć je do czystej miseczki, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoje wymiary.

W między czasie czosnek przecisnąć przez praskęwymieszać z masłem.

Z ciasta formować niewielkie placuszki, każdy posmarować masą czosnkową i posypać startym żółtym serem.
Blachę posmarować odrobiną oleju lub wyłożyć pergaminem. Układać placki, piec w rozgrzanym piekarniku do temp 180 stopni 8 -10 minut.

Tagi:

sery ser