BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placuszki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki bananowe przygotowałam dla wnuków z bananów więcej dojrzałych, takie banany właśnie są najlepsze na takie placuszki, a moje wnuki za nimi przepadają.

Placuszki bananowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki bananowe

 

  • banany dojrzałe 3 duże,
  • mleko 1 szklanka o poj. 250 ml,
  • cukier puder 1 łyżka,
  • jajka 2,
  • mąką pszenna 200 - 250 g, (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany),
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka (można zamiast proszku do pieczenia użyć sody oczyszczonej),
  • olej do smażenia ,
  • syrop klonowy lub konfitura, dżem czy owoce

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe
Banany po obraniu wkładam do miski i dokładnie rozgniatam widelcem na papkę.

Do papki bananowej dodaję jajka, cukier puder, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko mieszam rózgą - trzepaczką do połączenia składników na jednolitą masę (można zmiksować mikserem). Ciasto odkładam na 10 minut, aby delikatnie się napuszyło czyli odpoczęło.

Po tym czasie na dobrze rozgrzaną patelnię nakładam niewielką ilość oleju i smażę placuszki z obydwu stron na złoty kolor, smażę na małym płomieniu gazu.

Po usmażeniu podaję je polane syropem klonowym. Można je podać z dżemem, ulubioną konfiturą lub w towarzystwie ulubionych owoców.

Smacznego.
Placuszki bananowe
Banany po obraniu wkładam do miski i dokładnie rozgniatam widelcem na papkę dodać jajka, mleko, cukier puder
Placuszki bananowe
Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
Placuszki bananowe
Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników
Placuszki bananowe
Po tym czasie na dobrze rozgrzaną patelnię nakładam niewielką ilość oleju i smażę placuszki
Placuszki bananowe
Smażę placuszki z obydwu stron na złoty kolor, smażę na małym płomieniu gazu.