Sposób przygotowania:
Placuszki bananowe
Banany po obraniu wkładam do miski i dokładnie rozgniatam widelcem na papkę.
Do papki bananowej dodaję jajka, cukier puder, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko mieszam rózgą - trzepaczką do połączenia składników na jednolitą masę (można zmiksować mikserem). Ciasto odkładam na 10 minut, aby delikatnie się napuszyło czyli odpoczęło.
Po tym czasie na dobrze rozgrzaną patelnię nakładam niewielką ilość oleju i smażę placuszki z obydwu stron na złoty kolor, smażę na małym płomieniu gazu.
Po usmażeniu podaję je polane syropem klonowym. Można je podać z dżemem, ulubioną konfiturą lub w towarzystwie ulubionych owoców.
Smacznego.
Do papki bananowej dodaję jajka, cukier puder, mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wszystko mieszam rózgą - trzepaczką do połączenia składników na jednolitą masę (można zmiksować mikserem). Ciasto odkładam na 10 minut, aby delikatnie się napuszyło czyli odpoczęło.
Po tym czasie na dobrze rozgrzaną patelnię nakładam niewielką ilość oleju i smażę placuszki z obydwu stron na złoty kolor, smażę na małym płomieniu gazu.
Po usmażeniu podaję je polane syropem klonowym. Można je podać z dżemem, ulubioną konfiturą lub w towarzystwie ulubionych owoców.
Smacznego.