Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Placuszki chałwowe z bananem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chałwowa nuta i bananowy posmak - idealnie współgrając z miękkim i delikatnym ciastem. Koniecznie spróbujcie.

Placuszki chałwowe z bananem

Składniki:

Placuszki chałwowe z bananem

40 małych placuszków:

  • 1 banan (średni; najlepiej dojrzały)
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki miodu (wg smaku; lubię słodsze)
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanka mąki ryżowej (można zastąpić inną)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki chałwowe z bananem

Ciasto:

Placuszki chałwowe z bananem
Masa początkowo będzie rzadka, ale później powinna delikatnie zgęstnieć. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki - najlepiej ryżowej.

Banana (najlepiej dojrzałego) należy podusić za pomocą widelca (niekoniecznie dokładnie), a następnie połączyć z jajkiem, miodem i pastą tahini.

Do masy dodać mleko, obie mąki oraz sodę oczyszczoną.

Całość ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na około 10-15 minut.

Smażenie:

Placuszki chałwowe z bananem
Placuszki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Na patelni rozgrzać odrobinę masła/oleju i łyżką stołową wykładać nieduże porcje ciasta (1 łyżka = 1 placek, ale można robić większe).

Placuszki smażyć z obu stron do momentu delikatnego zarumienienia się.

Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.