renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealne na podwieczorek lub na smaczną kolację na słodko. Placuszki posmakują każdemu, nawet niejadkowi.

Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow

 

Sposób przygotowania:

Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow
Na początek podgrzewamy mleko i mieszamy z drożdżami łyżeczką cukru, do rozpuszczenia. Następnie dodajemy , jajko, otręby i mąkę, mieszamy. Ciasto powinno być gęste, nie powinno się lać ( w razie potrzeby dodać jeszcze mąki). Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki bez tłuszczu z obu stron. W między czasie myjemy truskawki i czereśnie, oczyszczamy z pestek i szypułek i miksujemy , doprawiamy do smaku cukrem. Ciepłe placuszki polewamy sosem, można udekorować czereśniami.
Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow
W ciepłym mleku należy rozmieszać drożdże i dodać jajko.
Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow
Następnie dodać otręby owsiane i mąkę pełnoziarnistą.
Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow
Wszystko wymieszać tak by powstało gęste ciasto.
Placuszki drożdżowe z sosem czereśniowo-truskawkow
Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki bez tłuszczu.