Sposób przygotowania:
Placuszki drożdżowe z jabłkami
Przygotować wszystkie składniki na ciasto drożdżowe. Jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w plasterki, lub starkować na tarce o grubych otworach, odsączające je wcześniej, następnie oprószyć cynamonem i dwoma łyżeczkami cukru pudru. Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać do letniej temperatury do letniego mleka dodać posiekane drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć całość lnianą ściereczką i odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce pozbawione przeciągów. Masło stopić, wystudzić. Mąkę przesiać bezpośrednio do zaczynu. Wbić jajka, dodać sól i skórkę z cytryny. Wymieszać składniki a następnie wyrabiać ciasto aby miało jednolita i gładką strukturę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk, dodać letnie masło. Wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ścierką i odstawić najlepiej na około godzinę w ciepłe miejsce. Gdy dwa razy zwiększy objętość, wyrobić je ponownie. Rozwałkować ciasto i wycinać duże kółka z kubka, w środek włożyć jabłka z cukrem pudrem i cynamonem, boki skleić, nie sklejać całości. Rozłożyć na natłuszczonej i oprószonej bułką tartą blasze. Piec 30-40 min. w temperaturze 180-190 stopni C.