Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Waniliowe placuszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drożdżowe placuszki są bardzo smaczne i puszyste.

Waniliowe placuszki drożdżowe

Składniki:

Waniliowe placuszki drożdżowe

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 dag drożdży
  • 25 dag mąki tortowej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • cukier puder
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Waniliowe placuszki drożdżowe
Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka z jajek ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Ubite białka wymieszać z żółtkami. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, stopione masło, maślankę, mąkę , sól i łyżką wymieszać ciasto. ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) Odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzany olej wkładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki. Podawać oprószone cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka