Sposób przygotowania:
Pikantne placuszki drożdżowe z dynią
Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałeczki masło oraz sól. Ręką rozcieramy masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Wlewamy mleko z drożdżami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę z ciasta, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie na tarce o dużych oczkach ścieramy dynię. Cebulkę drobno siekamy i mieszamy z dynią. Farsz doprawiamy przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek, szklanką wycinamy krążki. Na jednym krążku układamy farsz, przykrywamy drugim krążkiem i zlepiamy brzegi. Placuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni 25 minut.