Sposób przygotowania:
Placuszki dyniowe a-la placki ziemniacza
Dynie obieram ze skory, wycinam miąższ z nasionami, ucieram na tarce do jarzyn na grubszych oczkach, do tartej dyni wcieram również na tarce cebule (można ja zastąpić czosnkiem jeśli ktoś lubi bo i ta opcje jest smaczna), następnie wpijam jajko jeśli dynia wchłonie dodaje drugie, dodaje stopniowo mąkę, mieszając,następnie przyprawiam do smaku sola i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę i wykładam placuszki małymi porcjami, smażę z obu stron do uzyskania złotego koloru. Placuszki można podawać ze śmietana, do sosów i mies ale także na słodko z cukrem.
Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę i wykładam placuszki małymi porcjami, smażę z obu stron do uzyskania złotego koloru. Placuszki można podawać ze śmietana, do sosów i mies ale także na słodko z cukrem.