Sianka

Sianka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Placuszki dyniowe a-la placki ziemniacza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dla amatorów dyni.Bardzo fajny pomysł dla dzieci.

Placuszki dyniowe a-la placki ziemniacza

Składniki:

Placuszki dyniowe a-la placki ziemniacza

 

  • Dynia ok 1/4 malej
  • jajko 1-2 w zależności czy ciasto nie jest za suche
  • maka 5 łyżek *(jeśli ciasto będzie za płynne to dodać max 2 łyżki)
  • cebula 1 średnia
  • sol, pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowe a-la placki ziemniacza
Dynie obieram ze skory, wycinam miąższ z nasionami, ucieram na tarce do jarzyn na grubszych oczkach, do tartej dyni wcieram również na tarce cebule (można ja zastąpić czosnkiem jeśli ktoś lubi bo i ta opcje jest smaczna), następnie wpijam jajko jeśli dynia wchłonie dodaje drugie, dodaje stopniowo mąkę, mieszając,następnie przyprawiam do smaku sola i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam olej lub oliwę i wykładam placuszki małymi porcjami, smażę z obu stron do uzyskania złotego koloru. Placuszki można podawać ze śmietana, do sosów i mies ale także na słodko z cukrem.