WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Placuszki dyniowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo wilgotne, smaczne placuszki z tatą dynią i kwaśnymi jabłkami. Uwielbiane przez dzieci, idealne na śniadanie.

Placuszki dyniowe z jabłkami

Składniki:

Placuszki dyniowe z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Placuszki dyniowe z jabłkami

Dynia

Placuszki dyniowe z jabłkami
Dobrze jest wybrać dynię, która nie ma dużo soku.

Dynię odbieramy, usuwamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski.

Jabłka

Placuszki dyniowe z jabłkami
Jabłka najlepsze są twarde i dość kwaśne.

Jabłka odbieramy ze skórki i również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do startej dyni.

Dodatki

Placuszki dyniowe z jabłkami
Masa powinna być dość gęsta, można dosypać mąki.

Do dyni i jabłek wbijamy jajka, dodajemy jogurt grecki i cukier. Mieszamy dokładnie i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Smażenie

Placuszki dyniowe z jabłkami
Placuszki po smażeniu dobrze jest odsączyć na papierze.

Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy placuszki. Smażymy na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron.