Sposób przygotowania:
Żeberka pieczone w kapuścieMarynata
Żeberka myjemy i dzielimy. Z wina, miodu, soli i przyprawy do żeberek przygotowujemy marynatę. Umieszczamy w niej żeberka i wstawiamy na noc do lodówki.
Żeberka
Żeberka podsmażamy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Chwilę podsmażamy i wlewamy marynatę z żeberek, zagotowujemy.
Przygotowanie
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę odciśniętej i pokrojonej kapusty, polewamy połową sosu patelni i układamy żeberka. Na nie wykładamy resztę kapusty i polewamy resztą sosu.
Pieczenie
Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach, aż kapusta i mięso będą odpowiednio miękkie.