WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Żeberka pieczone w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i sycące jednogarnkowe danie. Marynowane w winie z miodem żeberka pieczone z kapustą kiszoną.

Żeberka pieczone w kapuście

Składniki:

Żeberka pieczone w kapuście

 

  • 1 kg żeberek
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebulę
  • 1 szkl wina czerwonego wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do żeberek
  • 1,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Żeberka pieczone w kapuście

Marynata

Żeberka pieczone w kapuście
Wybieramy równe, dość chude żeberka do pieczenia.

Żeberka myjemy i dzielimy. Z wina, miodu, soli i przyprawy do żeberek przygotowujemy marynatę. Umieszczamy w niej żeberka i wstawiamy na noc do lodówki.

Żeberka

Żeberka pieczone w kapuście
Żeberka powinny być dość mocno przyrumienione.

Żeberka podsmażamy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Zdejmujemy z patelni i wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Chwilę podsmażamy i wlewamy marynatę z żeberek, zagotowujemy.

Przygotowanie

Żeberka pieczone w kapuście
Wszystkie składniki układamy warstwami w naczyniu.

W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie połowę odciśniętej i pokrojonej kapusty, polewamy połową sosu patelni i układamy żeberka. Na nie wykładamy resztę kapusty i polewamy resztą sosu.

Pieczenie

Żeberka pieczone w kapuście
W zależności od mięsa i kapusty, zmieniamy czas pieczenia.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny w 180 stopniach, aż kapusta i mięso będą odpowiednio miękkie.