Sposób przygotowania:
Paszteciki z kurkami i pieczarkamiETAP 1:
Oczyszczamy kurki. W tym celu zasypujemy je solą i zalewamy wrzątkiem - to pomoże oddzielić grzyby od zanieczyszczeń. Oczyszczone, umyte kurki kroimy na małe kawałki.
ETAP 2:
Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Wrzucamy kurki i pieczarki, smażymy, aż grzyby będą miękkie i aż odparuje z nich woda. Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy szczypiorek.
ETAP 4:
Grzyby i cebulkę łączymy z posiekanym szczypiorkiem, mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na prostokąty. Na każdym układamy porcję farszu.
ETAP 5:
Paszteciki zlepiamy, np. tak jak na zdjęciu.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st. C.