Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Paszteciki z kurkami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to pyszna przekąska, którą często podaję do barszczu czerwonego. W sezonie jesiennym przygotowałam ulepszoną wersję takich pasztecików - z pieczarkami i świeżymi kurkami.

Paszteciki z kurkami i pieczarkami

Składniki:

Paszteciki z kurkami i pieczarkami

Na 20 pasztecików:

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kurkami i pieczarkami

ETAP 1:

Paszteciki z kurkami i pieczarkami
Kurki posypujemy solą i zalewamy wrzątkiem

Oczyszczamy kurki. W tym celu zasypujemy je solą i zalewamy wrzątkiem - to pomoże oddzielić grzyby od zanieczyszczeń. Oczyszczone, umyte kurki kroimy na małe kawałki.

ETAP 2:

Paszteciki z kurkami i pieczarkami
Oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w kostkę

Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Paszteciki z kurkami i pieczarkami
Cebule kroimy w kostkę i smażymy na oleju

Cebule kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Wrzucamy kurki i pieczarki, smażymy, aż grzyby będą miękkie i aż odparuje z nich woda. Grzyby przyprawiamy solą i pieprzem.
W międzyczasie myjemy, osuszamy i siekamy szczypiorek.

ETAP 4:

Paszteciki z kurkami i pieczarkami
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. Układamy na nich nadzienie.

Grzyby i cebulkę łączymy z posiekanym szczypiorkiem, mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na prostokąty. Na każdym układamy porcję farszu.

ETAP 5:

Paszteciki z kurkami i pieczarkami
Paszteciki zlepiamy i pieczemy.

Paszteciki zlepiamy, np. tak jak na zdjęciu.
Paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200 st. C.