ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placuszki z budyniem z jabłuszkami są pyszne, delikatne, aromatyczne, z chrupiącą skórką, polane musem truskawkowym to raj smakowy na podniebieniu. Smacznego.

Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • aromat arakowy 1 kropla,
  • cukier 2 łyżki,
  • sól 1 szczypta,
  • mleko 1 litr +-,
  • woda gazowana 1 szklanka,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba,
  • jabłka 2 sztuki duże,
  • truskawki 50 dag,
  • cukier puder 2 łyżki,
  • śmietana 12% 330 gram,
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym
Mąkę przesianą , mleko, budyń, cukier, sól, aromat arakowy, wodę gazowaną rózgą dobrze wymieszać na gładkie ciasto, powinno być nie za gęste dość lejące.

Obrane jabłka zetrzeć na tarce "plasterki" do ogórków, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.

Na gorącym oleju rzepakowym smażyć placuszki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.

Umyte truskawki z cukrem pudrem, śmietaną zmiksować blenderem, podawać do placuszków, posypać pudrem cukrem i polać musem przed jedzeniem na talerzyku.
Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym
Z musem truskawkowym są bardziej smaczne.
Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym
Tarka do ogórków doskonale pasuje do startcia jabłek.
Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym
Po usmazeniu na złoty kolor kłaść na ręcznik papierowy.
Placuszki budyniowo-jabłkowe z musem truskawkowym
Mus z truskawek może byc również odmrozonych truskawek poza sezonem.