kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo smazne, delikatne i puchate placuszki słodzone miodem. Polecam na słodki obiad lub kolacje.

Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem

 

  • 1 gęsie jajko
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 3 łyżki mleka bezlaktozowego
  • 10 łyżek mąki jęczmniennej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem
Do miski wkładamy jajko, miód i mleko, mieszamy. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, łyżką nakładamy porcję ciasta.

Smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor na małym ogniu. Przekłądamy na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju.

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem
W misce mieszamy mleko,miód i wybite jajko.
Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem
Do miski wkładamy wszystkie składniki i miksujemy
Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem
Smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu.
Placuszki jęczmienno - orkiszowe z miodem
Placuszki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.