Sposób przygotowania:
Placuszki kakaowePlacuszki
Zmieszać ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. W drugiej misce zmiksować jajka z maślanką. Dodawać powoli roztopione masło.
Do składników mokrych dodawać porcjami składniki suche. Wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na 15 min. Smażyć na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu lub posmarować powierzchnię odrobiną masła. Placuszki odwrócić na drugą stronę, gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza.
Nadzienie
Wymieszać ze sobą banany pokrojone w plasterki i ser biały za pomocą blendera, do momentu aż masa będzie miała gładką konsystencję. Dodać masło orzechowe i wymieszać.
Końcowy etap
W kąpieli wodnej stopić czekoladę z masłem.
Placuszki przełożyć nadzieniem serowo-bananowym. Na wierzchu polać roztopioną czekoladą, posypać cynamonem i kaszą ekspandowaną. Można je również podawać pojedynczo bez przekładania.