halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Placuszki Magdy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placuszki z patisona i ziemniaków są smacznym daniem na obiad i nie tylko . Można podać ze śmietaną , sosem np grzybowym.

 Placuszki   Magdy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki Magdy

 

  • patisony młode 4 sztuki lub 2 duże
  • ziemniaki 0,5 kg
  • jajko 1sztuka
  • mąka pszenna 8-10 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • sos sojowy jasny 1 łyżka
  • cebula czosnkowa 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Placuszki Magdy
Jeśli mamy młodziutkie patisony nie musimy obierać. Duże patisony mają twardą skórkę, obrać, usunąć nasiona, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach oraz cebulę.Patisona, ziemniaki, cebulę razem wymieszać. Odcisnąć wodę. Następnie dodać jajko, mąkę. Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać sos sojowy, wymieszać ponownie . Rozgrzać olej na patelni, kłaść masę .łyżką formując placki Smażyć z obu stron na złoty kolor.
 Placuszki   Magdy
Etap 1ziemniaki i patisona zetrzeć na tarce o grubych oczkach , odcisnąć płyn.
 Placuszki   Magdy
Etap 2 Następnie dodać jajko, mąkę. Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać sos sojowy