SUPERPRZEPIS

Placki ziemniaczane z cukinią.

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Placki ziemniaczane z cukinią. Więcej zdjęć (4)

Placki ziemniaczane można smażyć na smalcu, oliwie lub oleju.

Składniki:

Placki ziemniaczane z cukinią.

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z cukinią.
Cukinię omyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z odrobiną soli, odłożyć na 10 minut, następnie odcisnąć. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, odlać nadmiar wody. Utarte ziemniaki połączyć z odciśniętą cukinią, dodać mąki, jajka, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Placki ziemniaczane z cukinią.
Utarte ziemniaki i cukinię przyprawić do smaku, dodać pozostale składniki i wymieszać.
Placki ziemniaczane z cukinią.
Placki ziemniaczane smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Placki ziemniaczane z cukinią.
Po usmażeniu placki osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.