monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Placuszki makaronowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ugotowałam zbyt dużo makaronu i nie wiedziałam co z nim zrobić, poeksperymentowałam i wyszły wyśmienite placuszki!

Placuszki makaronowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki makaronowe

 

  • duża garść makaronu, który został nam po obiedzie
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 4 plastry grubego salami
  • 1/2 cebuli
  • 1 suszony pomidor
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy kebab
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Placuszki makaronowe
Makaron drobniej pokroić i włożyć do miski. Paprykę umyć i również drobno posiekać, salami także. Dodać do makaronu. Cebulę obrać, poszatkować przełożyć do miski. Pomidora pokroić w niezbyt drobną kostkę, przełożyć do miski. Wszystko wymieszać. W osobnej misce roztrzepać jajka z przyprawami i wlać do makaronu, wymieszać. Dodać natkę pietruszki i najpierw 2 łyżki bułki tartej, wymieszać i sprawdzić konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać pozostałe dwie i jeszcze raz zamieszać. Konsystencją powinno przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Na mocno rozgrzana patelnię wlać olej, przez chwilę również go rozgrzać i kłaść łyżką placki. Smażyć z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym, podawać z ketchupem. Naprawdę polecam i smacznego:-)
Placuszki makaronowe
Do pokrojonego makaronu dodać papryke i salami
Placuszki makaronowe
Potem dodać cebule i suszonego pomidora wymieszac
Placuszki makaronowe
Gotowe ciasto już z jajkami i bułką tartą
Placuszki makaronowe
Smażymy z obu stron na rumiano i odsączamy na ręczniku