Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Placuszki makowe z ricotty

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

bardzo puszyste i delikatne placuszki to moja propozycja na pyszne śniadanie

Placuszki makowe z ricotty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki makowe z ricotty

 

  • 250 g ricotty
  • 120 ml maślanki
  • 2 jajka - oddzielnie żółtka i białka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g mielonego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • dodatkowo - gęsta śmietana, konfitura figowa z całymi owocami, świeże maliny

 

Sposób przygotowania:

Placuszki makowe z ricotty
w jednej miseczce wymieszałam mąkę z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej, w której robiłam główną masę, dodałam żółtka, ricottę, maślankę, pastę waniliową i skórkę pomarańczową - dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek serka. Oddzielnie ubiłam na sztywno pianę w białek dodając sól i cukier - piana ma być sztywna i lśniąca.Do masy serowej dodałam mąkę z makiem, wymieszałam lekko łyżką. Stopniowo dodawałam ubitą pianę i łączyłam ją z masą delikatnie, ale dokładnie. Smażyłam placuszki na suchej, ceramicznej patelni nakładając nieduże porcje łyżką. Przewracałam je gdy na wierzchu pojawiały się pęcherzyki powietrza i smażyłam jeszcze przez chwilę. Podawałam od razu po usmażeniu polewając śmietanką posłodzoną lekko syropem figowym z konfitury i dodając owoce - pokrojone figi z konfitury i maliny - coś pysznego w sam raz na początek dnia :)
Placuszki makowe z ricotty
serek wymieszałam dokładnie z maślanką żółtkami i pastą waniliową
Placuszki makowe z ricotty
białka ubiłam na sztywną pianę dodając cukier
Placuszki makowe z ricotty
do masy serowej najpierw dodałam mak i mąkę a następnie porcjami wmieszałam pianę
Placuszki makowe z ricotty
placuszki smażyłam na suchej patelni ceramicznej

Tagi:

jajko jajka mak