Sposób przygotowania:
Placuszki makowe z ricotty
w jednej miseczce wymieszałam mąkę z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej, w której robiłam główną masę, dodałam żółtka, ricottę, maślankę, pastę waniliową i skórkę pomarańczową - dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek serka. Oddzielnie ubiłam na sztywno pianę w białek dodając sól i cukier - piana ma być sztywna i lśniąca.Do masy serowej dodałam mąkę z makiem, wymieszałam lekko łyżką. Stopniowo dodawałam ubitą pianę i łączyłam ją z masą delikatnie, ale dokładnie. Smażyłam placuszki na suchej, ceramicznej patelni nakładając nieduże porcje łyżką. Przewracałam je gdy na wierzchu pojawiały się pęcherzyki powietrza i smażyłam jeszcze przez chwilę. Podawałam od razu po usmażeniu polewając śmietanką posłodzoną lekko syropem figowym z konfitury i dodając owoce - pokrojone figi z konfitury i maliny - coś pysznego w sam raz na początek dnia :)
edytaha
Pyza
A sobota albo niedziela? ja placuszki robię zazwyczaj w weekend kiedy czasu więcej
edytaha
W sobotę obowiązkowo jajka na miękko, które uwielbiam. Ale niedziela to już niezły pomysł. Jestem przekonana, że mężowi też posmakują :)