lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Placuszki marchewkowe z syropem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Placuszki marchewkowe z syropem

Placuszki marchewkowe  z syropem

Składniki:

Placuszki marchewkowe z syropem

 

  • 20 dag marchewki
  • 10 dag mąki
  • 5 jaj
  • łyżka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej
  • 20 dag malin
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • cukier puder
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Placuszki marchewkowe z syropem
Marchew obierz,pokrój na kawałki,zalej wodą,gotuj do miękkości i zmiksuj na gładko. Do marchewki dodaj mleko,trzy jaja i dwa żółtka oraz mąkę. Z białek ubij sztywną pianę,dodaj ja do ciasta.Masę dopraw cukrem,na sam koniec dodaj proszek do pieczenia.Na rozgrzanej patelni usmaż z ciasta placuszki. Po usmażeniu ułóż na nich świeże,przebrane maliny,polej je syropem klonowym,posyp cukrem pudrem i podawaj.

Tagi:

marchewka