Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To prosta oraz szybka propozycja na puszyste i delikatne placuszki, które idealnie sprawdzą się jako śniadanie, kolacja lub też pyszna przekąska.

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem

Około 19 sztuk:

  • 250 ml kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1-2 gruszki

Ponadto:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem

Gruszki:

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem
Zamiast gruszek można użyć innych owoców.

Gruszki pokroić w drobną kostkę.

Ciasto:

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem
Ciasto powinno być jednolite i delikatnie połączone z białkami.

W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, kefir i żółtka.

Wszystko razem zmiksować i połączyć z jabłkami.

Na końcu ostrożnie wmieszać uprzednio ubitą ze szczyptą soli pianę z białek.

Smażenie:

Racuchy na kefirze z gruszkami i miodem
Placki powinny być zarumienione z obu stron.

Placki smażyć z obu stron do zarumienienia się i następnie odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Podawać z cukrem pudrem lub odrobiną miodu.