gmackos

gmackos

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Placuszki otrębowe na słono

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Placek ze zdrowych otrąb z dodatkiem tego, co kto lubi.

Placuszki otrębowe na słono

Składniki:

Placuszki otrębowe na słono

 

  • Porcja dla dwóch osób:
  • 4 łyżki otrąb owsianych,
  • 2 łyżki otrąb pszennych,
  • 2 łyżki twarożku,
  • 3 kostki serka topionego śmietankowego,
  • 5 żółtek,
  • 5 białek,
  • sól,
  • pieprz.
  • lubimy: tuńczyk, wędzony łosoś, szynka, podsmażone mięso mielone, pieczarki. możemy również składniki mieszać według uznania.

Sposób przygotowania:

Placuszki otrębowe na słono
Otręby, twarożek, serki i żółtka dokładnie wymieszać na jednolite gładkie ciasto. Następnie doprawić solą i pieprzem o smaku (jeśli lubimy, dodać dowolne zioła) a na koniec dowolny dodatek (mięsny lub grzybowy) i ubite na sztywną pianę białka. i delikatnie wymieszać aby piana nie siadła, bo zrobi nam się zakalec. Smażyć na gorącej patelni teflonowej z niewielką ilością oleju, na średnim ogniu przez około 30minut. Następnie przy pomocy talerza, lub drewnianej szpatułki przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze przez około 6-10minut. Podawać na ciepło. SMACZNEGO