Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Placuszki ryżowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

pyszne placuszki z owocowym sosem...czyli smakowite śniadanie lub podwieczorek

Placuszki ryżowe

Składniki:

Placuszki ryżowe

 

  • 1 szkl. ugotowanego ryżu (może został Wam z poprzedniego dnia?)
  • 2 małe jajka
  • 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej (ew. troszkę więcej jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie)
  • ok.1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3-4 krople aromatu cytrynowego
  • 1 op. cukru waniliowego 16 g
  • szczypta soli

 

  • sos owocowy: 2 gruszki
  • 1 duże jabłko
  • sok z 1 cytryny
  • 3-5 łyżek cukru (może być nieco mniej albo więcej - wedle smaku)
  • 2 łyżeczki kisielu w proszku (jabłkowy albo cytrynowy)

 

  • do posypania: cukier puder, ew. mielony cynamon

 

  • do smażenia: olej

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe
Zainspirował mnie przepis agusiw na innym portalu...
Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, podlać 0,5-1 szkl. wody i udusić. Proszek kisielowy rozmieszać z dwiema łyżkami zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do owoców, zagotować.
Ryż rozmieszać widelcem, zalać mlekiem. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową, aromat i mąkę, wymieszać dokładnie, na koniec dodać sodę i ponownie wymieszać - ciasto powinno być dość gęste, ale lejące. Kłaść porcje ciasta (2 łyżki) na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem owocowym.