kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Placuszki ryżowe z pietruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu potrawa. Można ją dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione dodatki.

Placuszki ryżowe z pietruszką

Składniki:

Placuszki ryżowe z pietruszką

 

  • 200g ryżu
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • około ¾ szklanki mąki
  • mała cebula
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki ryżowe z pietruszką
Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy i mieszamy z jajkami, mlekiem i mąką tak aby powstało gęste ciasto. Dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę i poszatkowaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostra papryką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Placuszki smażymy z obu stron na rumiano.

Tagi:

ryż jajko jajka