dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Placuszki śmietankowo-cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczne i pachnące placuszki.

Placuszki śmietankowo-cytrynowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki śmietankowo-cytrynowe

 

  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyż cukru
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 szkl śmietany 12%
  • 1 łyż roztopionego masłą
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki śmietankowo-cytrynowe
Umyte jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, śmietanę, skórkę cytrynową i masło. Dokładnie mieszamy. Łyżką wylewamy porcje ciasta na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy placki z obu stron na wolnym ogniu nazłoty kolor. Smacznego.
Placuszki śmietankowo-cytrynowe
Wszystkie składniki ciasta na placki mieszamy ze sobą.
Placuszki śmietankowo-cytrynowe
Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Tagi:

jajko jajka