Sposób przygotowania:
Placuszki z cukinii
Cukinię dobrze opłukać, obrać ze skóry i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki na ok 40-50 minut. Po upływie czasu wyjść z lodówki i położyć na czystą ściereczkę lub pieluszkę i dobrze odcisnąć nadmiar wody jaka powstała. Do odsączonej cukinii zetrzeć ziemniaczki też na tartce o grubych oczkach. Dodać natkę pietruszki i pokrojoną dymkę lub por (ja użyłam pora), wybić jajko i dodać ok 6 łyżek bułki tartej. Doprawić do smaku słodką papryką, pieprzem cayenne i świeżym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać masa powinna mieć na w pół zbitą konsystencję. Rozgrzewamy olej i dodajemy troszkę margaryny. Wkładamy łyżką masę na rozgrzany tłuszcz, smażymy placuszki z obydwóch stron na złoty kolor. Smacznego.
Przepis prezentowany był na kuchnia tv. Jednak nie zdążyłam zapisać i robiłam z głowy, troszkę zmieniłam i dodałam co nieco od siebie :)
Przepis prezentowany był na kuchnia tv. Jednak nie zdążyłam zapisać i robiłam z głowy, troszkę zmieniłam i dodałam co nieco od siebie :)
Sarenka
iwi69
Sa fantastyczne.