halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Placuszki z dyni i batatów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z połączenia dyni i batatów można przyrządzić smaczne placuszki. Z dodatkiem domowego dżemu aroniowo gruszkowego rozkosz dla podniebienia.

Placuszki z dyni i batatów

Składniki:

Placuszki z dyni i batatów

 

  • dynia piżmowa 60 dag (bez skórki)
  • bataty 30 dag
  • mąka pszenna 1|2 szklanki
  • jajka 2 sztuki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • imbir 1 szczypta
  • sól 1 szczypta olej do smażenia
  • dżem domowy aroniowo gruszkowy 1 słoiczek

Sposób przygotowania:

Placuszki z dyni i batatów
Bataty obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, Zetrzeć również dynię.

Włożyć do miski, dodać mąkę, jajka, cukier waniliowy, imbir, sól.

Wymieszać dokładnie składniki.

Rozgrzać olej na patelni. Kłaść łyżką na patelnię porcje masy dyniowo batatowej formując placuszki.

Smażyć z obu stron. Na placuszki położyć po łyżeczce dżemu.