madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Placuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki to zmodyfikowany rodzaj naleśnika nadaje się zarówno na śniadanie ale także na podwieczorek czy deser.

Placuszki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z jabłkami

 

  • 1/2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietanki
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • 1 duże jabłko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z jabłkami
Do miski wlewamy mleko, wodę oraz śmietankę, dodajemy rozmieszane żółtka , cukier waniliowy i mąkę pszenną. Całość mieszamy na jednolite ciasto, następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i powoli mieszamy, a na samym końcu obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Tak przygotowane ciasto smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony a nabierze ładnej złotobrązowej barwy. Ja do nadania ładnego kształtu użyłam foremek do smażenia jajek, dzięki czemu placuszki miały równe kształty. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem.
Placuszki z jabłkami
Mieszamy suche produktu z mokrymi na jednolite ciasto
Placuszki z jabłkami
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta
Placuszki z jabłkami
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko
Placuszki z jabłkami
Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placuszki