jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 14

To propozycja pysznego obiadu z wykorzystaniem letnich warzyw. Za każdym razem znikają ze stołu w oka mgnieniu:).

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu

Składniki:

  • 3 kalarepki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 0,5 cebuli,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • przyprawa do kurczaka,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • sól,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu

ETAP 1

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu
Kalarepkę obieramy. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Kalarepkę obieramy. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 15-20 minut, by puściła sok.

ETAP 2

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu
Między czasie filet kroimy w drobną kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka.

Między czasie filet kroimy w drobną kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka.

ETAP 3

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu
Paprykę i cebule kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.

Paprykę i cebule kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.

ETAP 4

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

Gotową kalarepkę odciskamy z wytworzonego soku i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki: filet, paprykę, cebulę, natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą, jajka. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 5

Placuszki z kalarepki, papryki i filetu
Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego „ciasta”. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószamy pokrojoną natką pietruszki.