Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Placuszki z kruszonką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Błyskawiczne ciastka dla niespodziewanych gości

Placuszki z kruszonką.

Składniki:

Placuszki z kruszonką.

 

  • 300 g gotowego ciasta francuskiego;
  • Trochę mleka do smarowania;
  • Kruszonka:
  • 15 dag mąki;
  • 8 dag masła;
  • 10 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • Szczypta cynamonu;
  • 5 dag pokrojonych owoców kandyzowanych (czereśnie, żurawina, skorka pomarańczowa);

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z kruszonką.
Ciasto rozłożyć (rozwałkować wg przepisu), wykroić dowolne kształty ciastek (niezbyt duże kawałki). Ułożyć je na blasze opłukanej wcześniej zimną wodą i posmarować mlekiem. Z pozostałych składników zagnieść ciasto (owoce na koniec). Równomiernie pokruszyć w palcach, rozłożyć na wykrojonych placuszkach, lekko przycisnąć. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 15 min.